JAK V CHLADNÉM POČASÍ PODPOŘIT IMUNITU

V zimním období mnoho z nás trpí častým nachlazením, chřipkami nebo problémy s dýchacími cestami, či celkovou únavou až pocitem vyčerpanosti. Příčinou může být oslabená imunita, neboli obranyschopnost organismu. Tu naštěstí můžeme celkem snadno podpořit úpravou našeho životního stylu, případně si můžeme pomoci také přírodními doplňky.

 

Co oslabuje imunitní systém

Dlouhodobý stres

Obrovský problém dnešní uspěchané doby, který negativně působí na náš organismus a tím i na naši imunitu. Stresu se vyhneme jen velmi těžko, je třeba s ním však pracovat a naučit se ho odbourávat.

Fyzická a psychická vyčerpanost

Pokud jsme celkově unavení a nemáme vyřešen spánek, který je pro správnou fyzickou i psychickou odolnost klíčový, nemá naše tělo dostatek času pro regeneraci a naše imunita tím trpí.

Nezdravý životní styl

Asi všichni víme, co si pod tímto širokým pojmem představit – všichni víme, že častá konzumace alkoholu, kouření a špatně nastavené stravovací návyky našemu zdraví neprospívají. A naší imunitě také rozhodně nepomáhají. Pokud si nehlídáme pestrost naší stravy, pravděpodobně budeme mít také nedostatek vitamínů a minerálů, které jsou pro dobře fungující imunitní systém základem.

Nedostatek tekutin

Pokud našemu tělu nedodáváme nedostatek vody, je pro něj mnohem těžší se pročistit a vyplavit škodliviny z těla.

 

Jak imunitu podpořit

Aktivní pohyb a sport

Pohyb můžeme zařadit k základním pilířům našeho zdraví. Jakýkoliv druh sportu nám jen prospěje a je na nás, který si zvolíme. Pokud podávání sportovních výkonů nepatří k vašim oblíbeným činnostem, můžete do svého života zařadit pravidelné procházky. Pohyb na čerstvém vzduchu je totiž nenahraditelný. Díky pobytu venku se tělo snáze vyrovná s nejrůznějšími viry, bakteriemi a škodlivými látkami a stává se tak přirozeně odolnější. Zároveň si vyčistíte hlavu :).

 

Správně a pravidelně jezte

Základem správného stravování je jíst v klidu bez rušivých elementů a pro přípravu jídel používat kvalitní a čerstvé suroviny, které ideálně neprošly průmyslovým zpracováním. Díky kvalitní a vyvážené stravě tělu zajistíme dostatek živin a vitaminů, bez kterých naše tělo nemůže optimálně fungovat.

Našemu imunitnímu systému prospěje zařazení vitaminu C, který je také někdy nazýván jako král vitamínů. Najdeme jej v ovoci a zelenině (citrusové plody, kiwi, plod šípku, rakytníku, kysané zelí), případně můžeme sáhnout po doplňcích stravy. Ovoce a zelenina však neobsahují jen vitamin C, ale spoustu dalších prospěšných látek. Je proto vhodné je do svého jídelníčku zařadit. Ideální je hlídat si také příjem zinek, hořčík, vitamin E a D, kterého má většina z nás v zimním období nedostatek. Tyto vitamíny a minerály můžeme najít např. v ořechách, luštěninách, nebo listové zelenině. Našim střevům, která jsou s imunitním systémem úzce propojena, prospěje např. kysané zelí a kysané mléčné výroky, které obsahují bakterie potřebné pro správné trávení.

 

Pitný režim

Dodržování pitného režimu napomáhá detoxikaci našeho organismu. Základem by měla být voda, vhodné jsou také různé druhy čajů, např. zelený čaj, z bylinkových třeba šípkový. Optimální množství vypitých tekutin za den je u dospělého člověka mezi 2-3 litry.

 

Otužujte se, nebo zahřejte v sauně

Pravidelné otužování posiluje kardiovaskulární systém, snižuje zánětlivé procesy v těle, podporuje schopnost regenerace a odbourává stres. Skvělou vzpruhou pro obranyschopnost těla je též saunování. Organismus se při něm prohřeje, cévy se roztáhnou a dojde ke zvýšení produkce bílých krvinek. A pokud se spojí účinky sauny s následným otužováním ve studené vodě, nemůže být pro imunitu nic lepšího.

 

Dopřejte si kvalitní spánek a relax 

Klíčem ke zdraví je vydatný a kvalitní spánek. Jeho nedostatkem tělo výrazně oslabujeme a snadno pak podlehneme nachlazení, rýmě nebo jiným onemocněním. Ideální doba spánku je 8 hodin. Jak lepší spánek podpořit si můžete přečíst zde.

Relaxace je vhodným způsobem, jak psychiku navrátit do vyrovnaného stavu. Relaxovat můžeme aktivně např. sportem, nebo tím, že své tělo a mysl skutečně zklidníme – např. meditací.

 

Síla esenciálních olejů

Pro podporu imunity můžeme využít také sílu esenciálních olejů. Jedním ze způsobů, jak jejich účinků můžeme využít, jsou koupele. Silice tak mohou působit na celý organismus, prostupují dechem a kůží do těla, uklidňují a povzbuzují. Při kontaktu s kůží si ovšem dávejte pozor na použité množství. Při smíchání s nosnými oleji se dají využít i k aromaterapeutickým masážím a inhalaci. Dále je můžeme použít do aromalampy nebo difuzéru, najít je můžeme také ve vonných svíčkách či interiérových mlhách. Např. právě svíčky mohou umocnit pocit relaxace a účinků esenciálních olejů.

Citron – působí antisepticky, ničí bakterie ve vzduchu, podporuje tvorbu bílých krvinek, čímž se zvyšuje odolnost imunity.

Eukalyptus – je hlavním esenciálním olejem pro léčbu dýchacích cest. Pomáhá odkašlávání, ulevuje při zánětech dutin, hrtanu a bronchitidě. Ničí choroboplodné zárodky ve vzduchu.

Máta peprná – podporuje vykašlávání, pomáhá při kašli, bronchitidě a opakovaných infekcích, podporuje také trávící systém a ulevuje při bolestech hlavy.

 

Babské rady na posílení imunity

Dopřávejte si v zimním období silné vývary.                                                                                                                                                           

Naložte si nahrubo nakrájenou cibuli do medu a používejte ji při prvních příznacích rýmy nebo nachlazení po lžičkách.                                       

Pokud vám nevadí česnek, snězte 2-3 stroužky česneku denně pro posílení imunity.                                                                                         

Jablečný křen se hodí jako prevence, ale i rychlá léčba virových onemocnění.

 

Doma si můžete každý den vyrobit svůj nápoj na posílení imunity. Do sklenice vymačkejte citron nebo limetku, nastrouhejte trošku zázvoru a nebo přidejte lžíci sušeného, lžičku kurkumy a trošku pepře (ten podporuje vstřebání kurkumy), zalijte vodou a promíchejte – na zdraví :).

 

Imunitní systém a jeho stav můžeme svým přičiněním velmi ovlivnit, ať už pozitivně, nebo negativně.  Ve vlastním zájmu bychom se měli na podporu správného fungování imunitního systému zaměřit a podporovat ho. Mysleme na naše zdraví – ať už na to duševní nebo fyzické a dodávejme tělu to, co potřebuje.

Zpět do obchodu