AROMATERAPIE NA PODZIM

Podzimní čas je tu a s ním přichází sychravé počasí, nastává období častého deště, dříve se stmívá, příjemné letní teploty jsou ty tam. Pro někoho je toto období nejoblíbenější částí roku, u jiných vyvolává spíše špatnou náladu. Snadno na nás může padnout únava a nechuť ráno vůbec vylézat z postele. Díky kouzlu aromaterapie si můžeme tyto nevlídné dny zpříjemnit a pečovat nejen o naše zdraví, ale i o duševní pohodu.

  

Esenciální oleje

Esenciální oleje neboli silice, jsou vždy 100 % přírodní. K jejich získání se mohou použít všechny části rostlin (květy, listy, kůra, plody). Mají široké využití pro léčebné i kosmetické účely, ovlivňují naše emoce, psychiku a náladu. Ovlivňovat ale mohou i naše vnější prostředí a to např. svými antivirovými, repelentními, nebo antiseptickými účinky. Vhodně zvolenými 100 % esenciálními oleji si můžeme zlepšit náladu, dokážeme zahnat bolesti hlavy, uvolnit ucpaný nos, dodat rychlou dávku energie nebo naopak zklidnit tělo i mysl.  

Stačí přidat pár kapek esenciálního oleje do aromalampy či do difuzéru a vůně prostoupí celým naším domovem a navnadí nás k podzimní relaxaci. Esenciální oleje můžeme najít i ve vonných svíčkách, které navodí hřejivou atmosféru, nebo aromaterapeutické interiérové mlhy, které příjemně a okamžitě provoní každý prostor. Při smíchání s nosnými oleji se dají využít i k aromaterapeutickým masážím a inhalaci.

 

Typickou vůní podzimu, která jeho atmosféru ještě více podtrhne, je skořice. Navozuje klidný a hřejivý pocit a pomáhá proti nespavosti. Má povzbuzující účinky na fyzickou i duševní stránku organismu. Má stimulační účinky a v naší domácnosti vytváří pocit harmonie. Vhodná je v jakémkoliv ročním období, ale s v naší mysli je skořice spojena nejvíce spojena právě s podzimem a zimou.

Eukalyptus – také velmi vhodný esenciální olej na podzim – jeden z nejúčinnějších olejů při infekcích dýchacích a močových cest, napomáhá vykašlávání a celkově posiluje organismus. Ulevuje při svalových bolestech a bolestech hlavy a ničí choroboplodné zárodky v ovzduší.

Levandule – je jedna z nejoblíbenějších rostlin, jak pro svůj vzhled, tak pro svoji vůni. Esenciální olej z levandule má široké použití – posiluje fyzickou i psychickou imunitu, zklidní naši mysl a obnoví psychickou rovnováhu. Pomáhá při nespavosti, ulevuje při bolestech a křečích, zklidňuje silné, především negativní emoce. Je velkým pomocníkem při migrénách, dokáže také snížit vysoký krevní tlak.

Citron – ničí bakterie v ovzduší a podporuje imunitu, což je na podzim velmi žádoucí. Dodává pocit svěžesti a čistoty, detoxikuje organismus. Napomáhá kontrolovat hladinu stresových hormonů a ulevuje od úzkosti a nervozity. Téměř okamžitě zlepšuje náladu :).

 

Podle mě jsou esenciální oleje opravdovým zázrakem, který dokáže pomoct s různými trablemi. Některé vůně se vzájemně krásně doplňují, lze je kombinovat a vytvořit tak originální a krásně voňavé, ale především funkční aromaterapeutické směsi, které pak můžeme využít dle potřeby a nálady.

Zpět do obchodu