VYTVOŘTE SI DOMA SVÉ HYGGE

Uvařit si horký čaj, zachumlat se pod deku, pustit si příjemnou hudbu nebo film, zapálit oheň v krbu – to je jen pár tipů, jak si doma můžeme vytvořit útulno, neboli hygge prostředí. Dle obyvatel Dánska, odkud tento výraz pochází a kde údajně žijí jedni z nejšťastnějších lidí na zemi, se hygge hlavně musí prožít, aby bylo pochopeno.

Je to životní styl, atmosféra která nás obklopuje, vědomé prožívání štěstí, trávení času s lidmi, kteří jsou našemu srdci blízcí, pocit domova, vyhledávání všeho, co nás uklidňuje, pocit útulna na duši. Jde o umění, jak proměnit běžnou situaci v životě tak, aby byla příjemnější, umění vidět v maličkostech to hezké a užívat si kouzla dané chvíle. Hygge ale není únik od reality, nýbrž prožívání krásné chvilky, vychutnání si daného okamžiku i když víme, že brzy skončí.

I my si můžeme vnést pocit štěstí do našeho domova tím, že odložíme telefony a počítače a pozitivně se naladíme. Natáhneme si hřejivé ponožky, zabalíme se do deky, ztlumíme světlo a zapálíme svíčky – ty jsou pro vytvoření té správné hygge atmosféry nezbytností :). V chladnějších měsících můžete vyzkoušet třeba svíčku s vůni kořeněného pomeranče. Díky svému měkkému a tlumenému světlu, které vrhají, vám ve vašem domově napomohou k vytvoření příjemného a klidného prostředí. Nachystejte si něco dobrého na zub, pozvěte vašemu blízké přátele nebo rodinu a prožívejte s nimi kouzlo přítomného okamžiku.

K prožívání hygge v našich domovech nám může pomoci vytvoření koutku – hyggekrog. Jedná se o útulný koutek, kde se člověk cítí dobře a rád na tomto místě tráví čas. Pro někoho to může být místo s krásným výhledem z okna, pro jiného křeslo u krbu nebo posezení u stolku s lampičkou a knihou. Vždy je to místo, kam se po celém dni rádi vracíme a prožíváme tu klid a pohodu.

Krásným nápadem je vytvoření vlastního hygge záchranného boxu. Stačí vzít nějakou pěknou krabici a dát do ní vše, co v nás vyvolá hezký pocit a navodí klidnou atmosféru. Pomoci k lepší náladě může vonná svíčka, oblíbená knížka, huňatá deka, teplé ponožky, dobrý čaj, fotoalbum, zápisník, zkrátka různé maličkosti, které nás rozveselí a když na nás padne večerní melancholická nálada, víme, kam sáhnout.

 

Pět podob hygge

Chuť hygge

Je velmi důležitá, protože hygge s dobrým jídlem počítá. Libuje si ve sladkém a měla by lidi obšťastňovat.

Zvuk hygge

Hygge je v podstatě spojené především s absencí hluku a je pak možné zaslechnout i velmi tiché a uklidňující zvuky – praskání polen v krbu, hukot šlehajících plamenů, kapky deště dopadající na střechu, vítr za okny.

Vůně hygge

Vůně mohou probudit silnou vzpomínku a vtáhnout zpět do času a místa, kde nám bylo dobře. Všechny hygge vůně spojuje pocit bezpečí, které v naší mysli vyvolávají.

Dotek hygge

Přejetí po dřevěné truhle, po horkém hrnku, po kožešině – v každém z nás vyvolá příjemný pocit něco jiného. Být doma v příjemném teple, když je venku nepříznivé počasí, i to je hygge.

Vidět hygge

Padající sněhové vločky, plameny dohořívajícího ohně, tlumené světlo. Hygge ke svému životu světlo potřebuje, ne však příliš jasné a ostré. Vše musí být přirozené a nepoznamenané rychlostí doby.

Šestý smysl hygge

Nejdůležitější je hygge pocítit. Je to pocit bezpečí a je to důvěra k lidem, se kterými se setkáváme a cítíme se s nimi dobře.

 

Vytvořit si útulný domov a v něm hygge prostředí, nebo třeba jen malý příjemný koutek, může každý z nás a nadcházející podzimní a zimní měsíce jsou pro to jako stvořené. Proto zkuste na chvíli zpomalit, vypněte, vychutnejte si tyto chvíle a buďte prostě šťastní :).

Zpět do obchodu