RITUÁLY PRO LEPŠÍ USÍNÁNÍ

Zhruba třetinu života člověk stráví spánkem. Kvalita našeho spánku má tedy obrovský vliv na kvalitu celého našeho života. Pro naše tělo je stejně důležitý, jako například voda nebo pohyb. Během něj totiž dochází k regeneraci našeho těla, nezbytný je však i pro zachování naší psychické pohody. Dlouhodobý nedostatek spánku může způsobovat bolesti hlavy, úzkosti až deprese a další obtíže.

V dnešní uspěchané době, plné stresu, jistě zažil problémy se spánkem každý z nás. Nemůžeme usnout, často se budíme, převalujeme se a ne ne zabrat. Proto je důležité, než ulehneme, zklidnit naše myšlenky a připravit tělo na to, že se chystáme odpočívat. S místností, ve které uleháme, bychom si neměli spojovat nic jiného než odpočinek a uvolnění.  Samozřejmostí by mělo být vyhýbání se modrému, které může spánek narušit - tzn. nesledovat TV ani telefon před spaním.

Spánek, nebo spíše lepší usínání, můžeme podpořit zařazením večerních spánkových rituálů, které jsou jednak příjemné, ale i velmi efektivní. Zaveďte si každý večer stejnou aktivitu a vytvořte si rutinu. Pravidelné opakování večerního rituálu nám pomůže vytvořit si nový spánkový návyk, který tělu napoví, že nastává čas odpočinku a naše mysl i tělo se začnou přirozeně zklidňovat.

 

Spánkové rituály

 

Čtení knihy

Oblékněte si pyžamo chvíli předtím, než půjdete spát. Když už jste v posteli a čekáte jen na to, kdy se uložíte ke spánku, sáhněte po knize a přečtěte si pár stránek. Čtení vás přivede na jiné myšlenky a je skvělým prostředkem k uklidnění. Před spaním zvolte spíše klidnější, humorné, zkrátka o něco lehčí knihy.

 

Meditace

Meditujte, soustřeďte se na svůj dech a utište myšlenky. Zkuste si potichu pustit relaxační hudbu nebo si zacvičte jemnou jógu, protáhněte tělo při lehkém strečinku a pořádně se prodýchejte.

 

Koupel

Napusťte si teplou vanu a uvolněte svaly i mysl. Do koupele můžete pro lepší zážitek přidat pár kapek oblíbeného esenciální oleje, koupelovou sůl, případně si udělat pohodlí s knihou či hudbou a svíčkami, které navodí příjemnou atmosféru.

 

Procházka

Zajděte si večer na kratší, klidnou procházku. Pomůže vám tělo zbavit stresu a zklidnit mysl.

 

Aromaterapie

S lepším usínáním nám mohou pomoci také vybrané esenciální oleje, nezastupitelné místo má v aromaterapii levandule, která napomáhá ke zklidnění. Pro uvolnění fyzického i psychického napětí můžete vyzkoušet aplikovat aromaterapeutickou interiérovou mlhu Klidný spánek, která vám napomůže ke snadnějšímu usnutí. Nastříkat ji můžete do prostoru ložnice, nebo přímo na polštář.

 

 

Bez u

 

 

Bylinný čaj

Uvařte si večer bylinný čaj. Mezi bylinky, které vám pomohou s usínáním patří heřmánek, kozlík lékařský, levandulový květ, meduňka lékařská, mučenka. Dle rad našich babiček spánku napomáhá také teplé mléko s trochou medu.

 

Klima místnosti

Místnost, ve které spíte, si pro spánek připravte co nejlépe – vyvětrejte, místnost zatemněte a eliminujte veškeré možné rušivé elementy na minimum.

 

 

Pokud přemýšlíte, jak si usínání a spánek zpříjemnit, zkuste do svého života zařadit některý z večerních rituálů. Nebo si sestavte svou vlastní rutinu, díky které budete ráno vstávat odpočatí a budete se cítit svěže.

 

Bez názvu

Zpět do obchodu